Print Page   |   Contact Us   |   Sign In   |   Register
Community Search
Martin Svaneborg
Share |

 

Martin vil hjælpe landmænd med at se muligheder

28-årige Martin Svaneborg er nyuddannet agro business manager har under sit uddannelsesforløb på Erhvervsakademi Aarhus opdaget, at han hellere vil hjælpe med at udvikle andres bedrifter fremfor at drive sin egen.

Martin Svaneborg ville egentlig have læst til agrarøkonom, men valgte den videregående uddannelse til agro business manager, fordi den rummede international praktik, havde flere ledelsesfag og giver merit til HD 1. del.

Under sit uddannelsesforløb har Martin opdaget, at han har flair for strategiarbejde og kan se sig selv som landbrugskonsulent indenfor det finansielle- eller driftsmæssige område.

”Det var ikke det, jeg ville fra starten af. Dengang jeg startede på uddannelsen, var mit karrieremål at blive selvstændig. Men undervejs har jeg opdaget, at det driver mig mere at flytte en produktion end at drive den selv. Det er spændende at være med til at sætte ting i gang og rådgive på et sagligt grundlag,” siger Martin, der altid har sin lommeregner ved hånden.

”Jeg vil gerne gennemregne alting. Jeg er solgt til rådgivningsbranchen, fordi jeg er god til at lede efter argumenter, kan lide at sætte mit præg og finder tilfredsstillelse i at hjælpe andre med at se muligheder på deres bedrift.”

Martin er tidligere faglært tømrer og landmand og har arbejdet fem år som driftsleder og fodermester. I sin hovedopgave udpegede Martin potentialer i at blive bedre til at passe køer og hvordan landmanden selv kan flytte noget i stedet for at vente på, at mælkeprisen stiger.

Etablerede styringstavler på dansk svinefarm i Kina
Under sit uddannelsesforløb var Martin i praktik først i to uger hos en dansk svineproducent i Guanyun i Kina og derefter fire måneder i kvægafdelingen hos LandboNord i Brønderslev. På svinefarmen i Kina arbejdede Martin og en medstuderende på at skabe bedre videndeling mellem de danske driftsledere og de kinesiske medarbejdere. De etablerede 16 whiteboards til koordinering af fx flytning af grise, vaccinationer og reparationer.

”Det var en meget konkret opgave. Styringstavlerne hænger i dag ud for hvert staldafsnit og har givet en mere struktureret og bedre intern koordinering, fordi alt nu står på skrift.”

Lavthængende frugter på nordjyske bedrifter
Under sit fire måneder lange praktikforløb hos LandboNord var Martin ude og lave 360 graders eftersyn på forskellige gårde.

”Jeg gik resultaterne igennem produktionsmæssigt og økonomisk, fandt nogle skjulte muligheder og udarbejdede løsningsforslag,” fortæller han.

På en af gårdene fik Martin opsat et overvågningskamera for at afdække, om der var behov for et større foderbord. Optagelserne var med til at overbevise landmanden om, at foderafsnittet skulle udvides, så køerne ikke havde spildtid, mens de ventede på at komme til truget. Martins analyse- og dokumentationsarbejde sørgede for, at banken lånte landmanden penge til et større foderbord.

”Det var den største sejr, at jeg kunne overbevise kunden om noget, han havde benægtet i årevis. Han skulle bare lave lidt om, før hans produktionsniveau kunne stige. Det er lige nøjagtigt det, jeg synes er sjovt,” siger Martin, der bor i Brønderslev med sin hustru og to små børn.

Med studie i Aarhus og bopæl i Hjørring har Martin haft lange arbejdsdage, der startede kl. 4 om morgenen og sluttede kl. 18.

”Der har været meget at se til. Den ene opgave har afløst den anden. Derfor bliver det ligefrem en luksus at skulle ud og arbejde. Så kan jeg forhåbentlig sove til kl. 6,” lyder det fra den 28-årige dimittend.

Søger arbejde som rådgiver
Martin søger nu job som landbrugsfaglig rådgiver i pengeinstitutter og landbrugsrådgivninger. Han overvejer at supplere sin uddannelse med en erhvervsøkonomisk HD-uddannelse. Med en agro business manager på eksamensbeviset er der nemlig mulighed for at springe direkte ind på HD-studiets 2. og sidste del.

 
 

 
 


 

Sign In


Calendar