Print Page   |   Contact Us   |   Sign In   |   Register
Community Search
Frederik Schøning
Share |

Frederiks drøm om egen bedrift er rykket nærmere

26-årige Frederik Schøning er efter sin uddannelse som agro business manager godt rustet til at blive selvstændig landmand på forpagtervilkår.

Frederik har taget uddannelsen, fordi han oplever, at der bliver stillet større og større krav til lederskab indenfor jordbruget og gerne vil dygtiggøre sig til en karriere som selvstændig. Efter to års uddannelse med fokus på etablering og ledelse indenfor jordbrug er drømmen rykket nærmere med syvmileskridt.

”Det trækker rigtig meget i mig, og jeg er sikker på, at jeg har evnerne til det. Fordi jeg har lært en masse på denne uddannelse, virker det ikke længere så uoverskueligt. Nu tænker jeg, at det er realistisk at blive selvstændig indenfor en kort årrække. Før tænkte jeg, at det nok først blev ti år ude i fremtiden,” siger Frederik, der er vokset op på en kvægbedrift i Nordjylland og har en baggrund som faglært landmand og produktionsleder.

Mere parat end nogensinde

Frederik har været glad for alt det, han har lært på uddannelsen. Der har været tryk på med arbejdsuger på mere end 40 timer og nogle gange mere end 50. Fag som personaleledelse, projektledelse og virksomhedsophold i udlandet har været med til at åbne Frederiks øjne for, hvad der kræves af ham som selvstændig.

”Vi har lært rigtig meget om ledelse, økonomi og strategi, og jeg synes, at jeg er blevet skarp til at analysere andre ledere og se, hvor der kan optimeres.”

Han har været glad for, at gennemsnitsalderen i klassen har været høj (over 25 år, red.) og at alle har haft praktisk erfaring fra tidligere landbrugsfaglige jobs.

”Der har været et generelt højt niveau på holdet,” siger Frederik, der har boet på skolen i en kollegiebolig under sin studietid.

I praktik hos nyetableret landmand

Som en obligatorisk del af sit uddannelsesforløb var Frederik otte uger i ledelsespraktik hos en nyetableret, ung landmand, der driver en bedrift på Djursland, ejet af AP Pension. Han var også i praktik i to uger på en gigantisk amerikansk kvægfarm i Wisconsin.

”Det har lært mig rigtig meget,” siger Frederik og uddyber:

”Det gav mig et indblik i, hvordan det er at lede udenlandsk arbejdskraft. Praktikforløbet gjorde mig skarp til at analysere lederen og virksomhedskulturen og sætte fingeren på de ømme steder. Jeg blev også bekræftet i, at jeg ikke skal være konsulent eller ledelsesrådgiver. Jeg skal ud i den primære produktion og selv have fingrene i staldarbejdet, fremfor at stå på sidelinjen og observere.”
Sign In


Calendar