Print Page   |   Contact Us   |   Sign In   |   Register
Community Search
Casper Vodsgaard
Share |


Casper Vodsgaard er født ind i Hummel-familien, og alt hvad der tilhører. Caspers far, Jørgen Vodsgaard, tidligere dansk landsholdsspiller i håndbold, købte Hummel i 1973 og gjorde det til det største sportsmærke i Danmark.

Da Casper bliver færdig med handelsskolen, starter han selvfølgelig i Hummel og arbejder som export manager i Hummel International. For at få teoretisk viden og en faglig ballast inden for salg og marketing, starter Casper sin uddannelse som akademiøkonom i eksport, og dimitterer i 1990. Uddannelsen har siden skiftet navn og hedder i dag markedsføringsøkonom.
Casper Vodsgaard


Start uddannelsen med 3 måneders praktik

Uddannelsen var dengang tilrettelagt som en vekseluddannelse. 8 uger på skole og 8 uger i virksomheden. Casper var i gang med at skabe en karriere inden for Hummel, og det har været meget lærerigt at kunne tage teorien fra uddannelsen med ud i virksomheden og straks afprøve den i praksis.

- Når man har været 13 år på skolebænken, er det svært at omsætte teori til praksis, men det lærte vi med den daværende studieordning. Det kunne være, at man i dag skulle prøve at starte uddannelsen med 3 måneders praktik og slutte uddannelsen med 3 måneders praktik. På den måde vil de studerende fra starten få en fornemmelse af, hvad salg og marketing handler om og kan bruges til i praksis.

Et omskifteligt liv

At arbejde på det europæiske eksportmarked med sportsartikler kan til tider være meget omskifteligt.

- Jeg var professionel håndboldspiller i Portugal i 1987-88 og havde en portugisisk kæreste, så det var naturligt at få noget udenlandsk erfaring i Portugal. Jeg arbejdede som produktkoordinator i licensvirksomheden VIP SPORT, som havde licens på at producere produkter med logo fra danske Hummel og Select. VIP SPORT lavede samtidig lokale sponsorater på vegne af Hummel med Real Madrid FC, SL Benfica og Sporting Lissabon, som var nogle af Europa’s førende klubber.

Efter et par år tager Casper videre til Frankrig som Managing Director i Hummel Frankrig, og igen efter 2 år tilbage til Danmark, hvor Casper kaster sig over et nyt brand, UMBRO sammen med hans far Jørgen Vodsgaard. Han får licens til at producere sportsartikler med UMBRO- brandet. Nye klubber kommer til bl.a. FC København, AGF, Esbjeg FF, VIBORG FF, Herfølge, Viborg HK og mange flere. Derudover købes og sælges blandt andet merchandise fra Manchester United, der var sponseret af UMBRO.

- For at få en licens på at producere og sælge artikler med UMBRO- mærket, indgår man en aftale om en vis omsætning, og hvis man ikke kan overholde den, bliver avancen alt for lille. Da omsætningsgrænsen ikke var opnået det fjerde år, måtte jeg opgive licensaftalen med UMBRO, og selskabet gik desværre konkurs.

David mod Goliath

At spotte den gode forretning er en af Caspers forcer, og i 2007 begynder han at producere EVA Clox og sælger 800.000 par på 6 måneder og omsætter for 40 millioner kr. med overskud på 12 millioner. EVA Clox er en efterligning af den originale Crocs eller Holly soles sandal, men Casper havde lavet 15 nye modeller og ændret designet med flere og andre hulformer og mange andre ændringer. Sandalerne kaldte han ”Xcape the clox”, hvilket betyder ”undgå træsko”. Salget gik strygende, fordi prisen var langt under den halve af, hvad originalen kostede. Casper var ikke den eneste som producerede EVA sko, som lignede Crocs, men han var ”lille nok” til, at Crocs satte sine advokater på ham. De fik lavet et fogedforbud på, at Casper måtte sælge sine sko i Danmark ud fra klausulen om, at der var tale om en ulovlig kopi. Crocs skal deponere 2 millioner dollars, og så kan tolderne konfiskere Caspers sandaler, når de kommer til den danske grænse.
Sandaler

- Jeg mente ikke, det var rimeligt, at Crocs uden nogen form for retssag kunne stoppe importen af mine sandaler. Jeg havde 800.000 par på vej hjem, og jeg havde satset alle mine penge. Indrømmet – det var en kopi, men mine modeller havde minimum syv visuelle ændringer og anden pasform, og samtidig findes der masser af kopi-produktion, som i dag sælges fuldt lovligt. Crocs var dog urokkelig og for stor en økonomisk modstander for mig.

Det skal nævnes, at på samme tid var der et mærke ved navn HOLLY SOLES, som solgte en identisk model over hele verden (dog ½ cm smallere i bredden). Den blev aldrig forbudt solgt i Europa!


Op på hesten igen

Caspers firma går efter flere års kamp mod overmagten konkurs, og han taber 400.000 kr. En smule rystet starter Casper i 2009 op igen med at få lavet patent på waveboards med 3 og 4 hjul og åbner netbutikken justoutlet.dk. Lidt træt af retssager sørger Casper for, at producenten af originalen med 2 hjul ikke kan sagsøge ham, og sælger ca. 20.000 stk. til Dansk Supermarked og andre kunder.

I 2009 åbner Casper 3 justoutlet-butikker, hvor der blev solgt restpartier af alle former for sportstøj til en billig pris. Over en periode på 2½ år er der op til 6 butikker, men det er et svært marked, selv om budskabet er OUTLET i en krisetid. I 2011 ansættes Casper hos Contrast, der importerede licensprodukter fra FC Barcelona, Messi, Real Madrid, Ronaldo, Manchester United osv. Casper skulle sælge til sportskunder, sportsbutikker og netshops i Norden, sideløbende med at han havde sin netbutik, som solgte waveboards på nettet.

Imidlertid krakker også dette firma i november 2011, og Casper begynder at producere merchandise for håndboldholdet AG København, Mikkel Hansen og sangeren Joey Moe. AGK manglede en til at holde styr på produktion af deres merchandise, og Joey Moe ville gerne have produceret andet end t-shirts, som han kunne bruge til alle sine fans. Joey Moe har 112.000 og den 3. højeste ”likes” på Facebook, kun overgået af Medina og Rasmus Seebach.

- Jeg sætter hele tiden nye ting i gang, og det er der, jeg har min force og store interesse. Nogle ting lykkes og andre bliver ikke vedligeholdt, som de burde, men salg, eksport/import og produktion af merchandise, bliver jeg nok ved med at lave.

Hvad har du kunnet bruge fra din uddannelse?

-Jeg havde jo en masse salgserfaring, inden jeg startede på uddannelsen, men det var meget vigtigt for mig, at der var så meget praktik i uddannelsen. Det er i det praktiske arbejde, at du finder ud af, at man også skal lave andre ting end lige salg, indkøb og markedsføringsopgaver for at holde en virksomhed kørende, fortæller Casper og fortsætter,

-Nogle skal lave kaffe, hente mad og rydde op på lageret, og jeg har haft flere studerende i praktik, der har været rystet over, at de blev sat til at lave kaffe. Når man kommer fra skolebænken og skal prøve at være sælger, kan det være en hård prøvelse, når der bliver sagt nej mange gange, og man er oppe imod professionelle indkøbere/sælgere. Det kan man lære hos mig, men hvis man vil lave markedsundersøgelser og ikke i så tæt berøring med kunder/ leverandører, så er det bedst hos større virksomheder som fx. Dansk Supermarked. Der får man ofte mere specifikke opgaver om at undersøge afsætnings- og konkurrencemuligheder på danske og europæiske markeder.
 

Sign In


Calendar